Pages

REZEKI

Click for more

Sunday, August 17, 2014

Kisah Lama Dibunuh kerana ingin menubuhkan bank melayu




Orang ramai terutama peminat filem Melayu cukup mengenali seniman veteran, Datuk Mustapha Maarof yang terbabit dalam lebih 50 filem sejak sebelum merdeka dan beratus drama di Singapura dan Malaysia.

Tetapi masyarakat mungkin tidak mengenali siapa bapanya, Allahyarham Maarof Zakaria. Bagi penduduk Kuala Lumpur, terutama di Bangsar dan Lembah Pantai, mereka cukup sinonim dengan nama Jalan Maarof, bermula di Dataran Maybank menuju ke pusat beli beli Bangsar.

Siapakah Maarof sebenarnya hinggakan namanya cukup gah untuk diabadikan di antara laluan utama yang menjadi laluan beribu pengguna setiap hari. Allahyarham sebenarnya ada kisah tersendiri yang jarang diperkatakan.

Maarof anak kelahiran Sri Menanti, Negeri Sembilan adalah antara kelompok Melayu elit yang mendapat pendidikan Inggeris yang hidup sezaman dengan tokoh pemikir Melayu, Zainal Abidin Ahmad yang digelar Pendeta Zaaba (16 September 1895 - 23 Oktober 1973).

Bekas peguam dan pegawai daerah di Perak itu juga seangkatan dengan nasionalis negara yang juga penulis, Ishak Haji Muhammad atau Pak Sako (14 November 1909 - 7 November 1991).

Bezanya, ketika nasionalis negara dan pemimpin politik sibuk berjuang untuk kemerdekaan, Maarof memilih haluan berbeza dengan mengasaskan bank pertama khas untuk orang Melayu iaitu Bank Kebangsaan Melayu, bertempat di Klang Street, di ibu negara.

Niatnya cukup jelas, jika orang Melayu mahu maju dalam politik dan membangun, mereka mesti mempunyai sistem ekonomi yang kuat, satu daripadanya ia melalui sistem perbankan yang sistematik.

Namun, sayangnya niat murni tokoh itu disalah tafsir pihak tertentu yang tidak mahu melihat tahap kesedaran Melayu terus meningkat dan dilihat menjadi saingan kepada dua bank di Tanah Melayu pada ketika itu, The Chartered Bank milik British dan bank milik Cina iaitu Overseas Chinese Banking Corporation.

Tun Dr Mahathir Mohamad menyifatkan kematian pengasas Malay National Bank, Maarof Zakaria, sebagai tragik dan sangat menyedihkan kerana ia berlaku ketika peguam itu berusaha membantu orang Melayu keluar daripada kepompong kemiskinan menerusi penubuhan bank.

Bekas Perdana Menteri berkata, jasa Maarof sangat besar dan beliau orang Melayu yang berani menubuhkan bank untuk membantu kaumnya, ketika itu.

“Ketika itu, orang Melayu jauh ketinggalan dari segi ekonomi dan hidup dalam kemiskinan. Bank yang ada ketika itu tidak mahu memberi bantuan atau pinjaman modal kepada orang Melayu.

“Justeru, ada suara yang meminta dan mendesak supaya sesuatu dilakukan untuk membantu orang Melayu.

sumber musramrakunman

Monday, June 30, 2014

CONTEST KISAH DI BULAN PUASA : JOM SEBARKAN KEWUJUDAN KUTOOOBAMBOO 2

ASSALAMMUALAIKUM...

SALAM SATU KUTOOO, kepada yg berminat sahaja, 
KutoooBamboo nak bagi ko org RM100 (kalau ada rezeki kutoo kasik lebih) cash/bank-in DALAM BULAN PUASA AKAN DIBANK-INKAN DUIT ITU
barang siapa yg berminat bolehlah menyertainya 

ini adalah contest pertama dahulu pada tahun 2011 disini


contest KUTOOOBAMBOO 2 DISINI
 
Berminat ? Jom kita mulakan.. Sangat mudah .. Buat satu entri berkenaan

1) follow blog ini disini dan like facebook disini.

2) Buat entry berTajuk (wajib letak di tajuk post): "CONTEST KISAH DI BULAN PUASA : JOM SEBARKAN KEWUJUDAN KUTOOOBAMBOO 2 ".

3) Isi Kisah DiBulan Puasa – pantun/sajak/carpen/video/mp3/citer kosong/lawak semua boleh dan kreatif tanpa meniru idea-idea orang lain

4) Dalam entry ada pic kutooobamboo (download image jer) DAN LETAK LINK ENTRY INI DIBAWAH PIC KUTOOOBAMBOO

4)Tinggalkan url entri di ruangan komen ini dan linkkan ke entri ini.

 JADILAH ORANG TERPANTAS JANGAN TUNGGU LAMA2


Tempat Pertama :  
- RM100 cash/bank-in...kemungkianan akan bertambah
- html/header anda akan dipaparkan diblog ini selama setahun ( August 2015).
Tempat Ke-2 
 -RM30.00 topup... kemungkianan akan bertambah
(siapa yang nak sponser yer) barang/sepuluh ringgit pon ok LEBIH LAGI BAIK, JANGAN RISAU YANG SPONSER KONFIRM DAPAT PUBLISITI. email di ericoanaci@gmail.com

TARIKH TUTUP: SELAGI TAK RAYA SELAGI TU TARIKH CONTEST NI TAK AKAN DITUTUP

Sunday, June 15, 2014

Dapat keuntungan dari UPLINE


memang pelik dan hairan dapat keuntungan dari upline.. biase dapat keuntungan dari downliane jer. tq SPSHOPS


tak perlu tunggu lama-lama sePoloh enggit jr der.... ok nk tgk keuntungan hari ni bye
opsss daftar lah dulu yerk
atau disini www.spshops.com 

(https://www.spshops.com/affieshops) DISINI

"sedikit penerangan 
SPShops.Com juga bukan MLM sebaliknya adalah laman social yang berkonsep affiliate yang berkongsi keuntungannya dengan orang ramai. Samada anda ahli percuma atau pengiklanan yang membayar kerana melanggan Iklan dan produk, masing masing mendapat menafaatnya. Malah program seterusnya yang bakal dilancar oleh SPShops membolehkan ahli ahli percuma atau =Free Affiliate di SpShops ini menjana pendapatan dan mendapat produk produk percuma yang bernilai tinggi walau pun mereka tidak mengeluarkan kos apa apa. Inilah yang akan menjadikan SPShops satu laman pilihan orang ramai baik di Malaysia atau di rantau Asia tidak lama lagi"

adakah spshops tipu? nak buat apa tipu benda baik.... kajilah dulu sebelum cakap benda ni tipu. setakat hari ni insyaalah tak ada report negatif lagi yang cakap tipu 

Modal RM10.00 boleh untung RM1,000.00 dalam 3 bulan SPSHOPS

INGAT HANYA YANG ADA RM10.00 SAHAJA LAYAK MENYERTAI






semuanya hanya bermula disini 
hanya cari dua org yang mengguna kan pakej Rm10.00 ada akan dapat balik rm10.00 

Modal RM10 sahaja. Dia ada pakej RM10, RM50 dan RM100. Untuk dapat limpahan bonus matriks digalakkan join semua pakej dengan modal RM160.
Tetapi RM10 pun memadai pada peringkat awal ini. Ajak ramai-ramai join. Modal pejam mata pun boleh sertai.


"sedikit penerangan 
SPShops.Com juga bukan MLM sebaliknya adalah laman social yang berkonsep affiliate yang berkongsi keuntungannya dengan orang ramai. Samada anda ahli percuma atau pengiklanan yang membayar kerana melanggan Iklan dan produk, masing masing mendapat menafaatnya. Malah program seterusnya yang bakal dilancar oleh SPShops membolehkan ahli ahli percuma atau =Free Affiliate di SpShops ini menjana pendapatan dan mendapat produk produk percuma yang bernilai tinggi walau pun mereka tidak mengeluarkan kos apa apa. Inilah yang akan menjadikan SPShops satu laman pilihan orang ramai baik di Malaysia atau di rantau Asia tidak lama lagi"

Wednesday, June 11, 2014

SPSHOPS MENJANA KEUNTUNGAN SECARA AFFILIATE



Terima kasih kerana anda diantara orang terawal mengunjungi entry ini. apa yang kutooo nak war-warkan mengenai spshops.com ini (Sharing Profit Shops). Kepada yang tidak mengetahui apa itu spshops.com pergila kelaman entry sebelum ini yang banyak menerangkan sedikit sebanyak tentang sphopes DISINI.

daftar lah segera kerana pendaftaran adalah PERCUMA

kerana testimoni ini akan membuat tidak senang duduk jika memikirkan keuntunganya