Pages

Wednesday, 18 January 2012

Tutorial - Jom belajar back up blog sebelum kena hack

Assalammualaikum... Alhamdullillah kepada sesiapa yang terbaca kamu semua memang beruntung.. teruskanlah membaca kerana tutorial ini benar2 membantu kutooo selepas terkena serangan hack yang lepas.. 

Dipendekkan cerita setiap blog korang WAJIB kena backup dulu.. tp korang tau tak bagaimana nak back-up blog korang?.. senang dan mudah jer... korang hanya perlu baca stepnya dan buat... pls mesti buat .... kalu korang sayang blog korang...

1) Pergi ke Dashbord dan klick Design - Edit HTML - tick dlm kotak Expand Widget Templates..


2) Highlight template dan copy...
3) korang pergi desktop korang click kanan/ open text document


4) paste kan yg copy tadi dalam ruangan text document dan save (semasa save renamelah nama blog korang nti suatu hari memudahkan semasa pencarian).


Selamat mencuba.. pastikan korang buat tuk keselamatan...

P/s: boleh Share tp letak sumber...

6 comments:

Afzainizam said...

kadang kala kita lupa nak wat dah kena baru teringat ... nape lahhh tak buat

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Story terbaru blog kami...
prosedur motorsikal naik flight

pondok usang said...

blh wt sbg peringatan... :)
tp klu download template lg sng.. :)

Ina Meow said...

kalau nak baiki semula blog yang dah kena hack macam mana? saya baru aje terjadi tadi. bantu saya kalau tahu. huhu ='(

kutoOobambOo said...

@Afzainizam tak per buat seblum terlambt

kutoOobambOo said...

@pondok usang btol3

kutoOobambOo said...

@Ina Meowtu tukena tanya pakar2 haker. mereka yg hack akn bagi jawapan