Pages

REZEKI

Click for more

Wednesday, April 17, 2013

Percutian / Travel ke Krabi, Thailand selama 4 hari 3 malam


BACA KERANA ADA MEMO PENTING SEBELUM ANDA HENDAK KESANA.


Di Thailand mereka pakai soket ini untuk produk elektrik. so paham2 lah yerk kene beli plug pendua 
BAJET KUTOOO UNTUK 4 HARI 3 MALAM RM800.00 SAMADENGAN BAT7990.00++ SEORANG


Enrty Percutian ke Legoland dan Gambar-gambar klick sini
 
Memang menyeronokkan percutian kutooo kali ini iaitu di Krabi, Thailand. mungkin sesetangah pelawat jarang mendengar tempat tersebut atau sebaliknya. Dengan mendapat tiket flight pergi dan balik AirAsia RM115.00 sangat mengujakan dan begitu bebaloi. Terus kutooo search di mana letaknya Krabi Thailand dan apa yang best sangat tempat tu.. 

10/4/2013 jam 12.30pagi Perjalanan dari Johor Bahru Ke Terminal TBS menaiki bas memang mengujakan. nk ke LCCT dari TBS untuk menaiki flight ke Krabi selama 1jam untuk tiba kesana.




Setiba di Krabi, Thailand kutooo mengambil cab untuk ke destinasi penginapan, bath thai 600.00 = rm60.00



sebelum sampai ke penginapan cap yang kutooo naik singah ke Agensi Pelancongan tuk mendengar pakej2 yang ditawar kan. dengar punya dengar terpengaroh lah dengan pakej2 yang agak mahal. (kutooo sugestkan korang jagan layan, dengar boleh sebab dekat pekan krabi banyak pakej2 murah)


PAKEJ YANG DIAMBIL 

*HARI PERTAMA 4 PULAU (FOUR ISLAND) 1300 BATH TAHI
*HARI KEDUA PAKEJ C - WATERAFTING, MINI WATERFALL, NAIK GAJAH ATV 1500 BATH

**DAN PAKEJ INI TERMASUK HANTAR BALIK AIRPORT

 TOTAL 2800 BATH = RM280


kutoo pun cek-in hotel yang di tempah online iRest, Hotel (sila book hotel sebelum kesana kerana imigresen Thailand akan tanya di mana kita menginap).


iREST HOTEL




PEMANDANGAN DI LUAR TINGKAP HOTEL MALAM
PEMANDANGAN DI LUAR TINGKAP HOTEL SIANG

ANTARA PAKEJ-PAKEJ DI PEKAN KRABI.








PAKEJ HARI PERTAMA EMPAT PULAU












PAKEJ HARI KEDUA PAKEJ C









SUASANA DI SEKITAR KRABI THAILAND













KEDAI-KEDAI MAKAN DISANA

Jangan risau tentang makanan Krabi adalah tempat majoriti Muslim, tapi pastikan kedai yang anda masuk ada tanda HALAL atau pekerja-pekerja disitu memakai tudung.


 






 
 






kalau anda perasan kereta balai polis ni. di hadapannya ada satu simpang tiga. masuk simpang tu (sila naik moto) terus dalam 5 minit anda akan nampak satu perkampungan Muslim. disini terdapat kedai-kedai restoran night market (hari Khamis malam jumaat open) 


RESTORAN MELAYU THAI (PANDAI CKP MELAYU) BERHADAPAN DENGAN MASJID


SUASANA NIGHT MARKET DI PERKAMPUNGAN ISLAM (malam jumaat)
















BERSHOPING DI PEKAN KRABI



Kedai yang paling murah setelah round satu pekan. pastikan anda cam muka mamat Thailand baju hijau. kedai berhadapan dengan jalan besar berdepan dengan pantai, dekat dengan corner jalan besar. kedai paling penjuru.


APA-APA PERSOALAN SILA TANYA DI RUANG KOMEN TQ..

30 comments:

anis suryanie said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

cam best je.. tgah usha2 jugak.. igt nak g honeymoon kat sana bulan 6 ni..

nak tanya sikit, transportation kat sana mcm mana eyh? kena sewa kereta ngan driver ke? or just redah je naik cab dll?

sebab masa pergi chiang mai haritu sewa kereta+drivera.. tapi mahal sangat.. TQ :)

kutoOobambOo said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@anis suryanieowwhh nk bercuti ok gak. masa g sana tak naik kete sewa. tp tak payah kot. sewa moto jer.

kalau kita ambil ejen satu hari kita berjalan. tak sempat nk naik kereta. rugi.

BENIE said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Berapa tambang sewa boat utk Island Hopping??

BENIE said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

berapa tambang sewa boat utk Island Hopping?

kutoOobambOo said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@BENIEtambah ferry termasuk pakej. kalau nk diret pegi mcm tak ada kot. semua mesti ada pekej..

anis suryanie said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

thanx for the info, ohh, macam kat chiang mai jugakla boleh sewa motor. mahal tak sewa motor die?

pakej 1sland hopping tu pergi phi phi island tak?

lepastu, nak tanya lagi.. pakej murah2 tu banyak yang kat pekan ao nang ye?

TQ. :)

kutoOobambOo said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@anis suryaniesewa moto lebih kurang sama 250 bath juga satu hari..

pakej phi phi island lagi mahal dari lain2 sebb tempat dia cantik sikit..

pakej dekat pekan ade murah ade mahal tapi banyak yang sama cuma kena pandai deal..

Farra Lourdes said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Salam. Boleh x kongsi details..included makan, agency..and so on dengan saya? farah.pkpj@gmail.com Tk

Farra Lourdes said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Salam kalau saudara ada simpan tel no transportation dengan travel agency, boleh x saudara emel pada saya farah.pkpj@gmail.com TK

nadyaydan said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Hi.. Boleh x share travel agency, transport, yg awak guna masa dekat sana? nadiahjuhari017@gmail.com

kutoOobambOo said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@nadyaydandah lupa lah.. tp jgn risau dkt sana pergi jer mana2 trvl agency tmpt yg sy pergi tu mhal sikit. g jer cari dekat area2 pekan dia..

Mawar Putih said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

tahu tak pakej ke krabi tp naik fligt? my hubby x nk naik bas or van...sbb nk bg sy rasa naik fligt.. al-maklum...wife dia x pnah naik fligt. nk bg rsa pnglaman naik fligt kt wife dia....

kutoOobambOo said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Mawar Putihtak per ynag penting kita tau kerabi tu ada apa pun dah cukup... dekat sana bru cari pakej.. jangan risau..

atiq said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Tearing in nak pegi. Kalau pegi mcmtu je kat sana nnti boleh dpt pakejnya a tau dr sini kena siap2 booking?

Kami yg nak pegi ni tak tahu apa2 pasal krabi. Kami just Google info.

atiq said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Salam.
Kami bru search about krabi through Google. Kalau kami pegi, kena siap2 amik pakej dr sini atau kat sana baru book utk pakej?

atiq said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Tearing in nak pegi. Kalau pegi mcmtu je kat sana nnti boleh dpt pakejnya a tau dr sini kena siap2 booking?

Kami yg nak pegi ni tak tahu apa2 pasal krabi. Kami just Google info.

Eyna Ahmad said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

IRest Hotel tu cam menarik jer, berapakah harganya?

kutoOobambOo said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@atiqtak per jangan risau... saya pun gi sana tengok google jer...

kutoOobambOo said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@atiqtak per ynag penting kita tau kerabi tu ada apa pun dah cukup... dekat sana bru cari pakej.. jangan risau..

kutoOobambOo said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Mawar Putihha2 jga2 nnti sampai atas kapal tu bergegar.. kena langgar awam.. time tu... he3...

hu3 jgn lah risau, sy rasa semua nya ok..

Anonymous said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

IRish Hotel tu ok tak..
dekat tak dengan semua location mcm mc donalds. night market..pantai ao nang....

berapa ye rate semlm

kutoOobambOo said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@AnonymousTAK JAUH JUGAK DALAM 5 MINIT JALAN KAKI... KALAU MALAS SEWA MOTO, IRISH ADA PERKHIDMATAN TERSEBUT TANYA JER DI KUNTER..

Ibrahim Afif Khairulannuar said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

eh phi phi island tu boleh naik dari krabi ke? bukan dari phuket je ke?

Ibrahim Afif Khairulannuar said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

eh phi phi island tu boleh naik dari krabi ke? bukan dari phuket je ke?

kutoOobambOo said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Ibrahim Afif KhairulannuarMANA2 MANA BOLEH SEBAB DIA TENGAH2 ANTARA PUKET DENGAN KRABI

Eyna Ahmad said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Pakej Pertama 4 pulau tu, ke pulau mana yea? Pastu makanan yang banyak2 cam kat pasar malam tu katne ehh??

Nouri Noriza said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

boleh rekemen kan hotel mana yang u nampak yang u rasa strategik utk nginap..kalu boleh walking distance dgn semua kemudahan n town termasuk nak carik mkn halal senang x..yang irest ni rate nyer berapa yek??bilik yang u amik tu utk brape org n strategik x lokasi dia??

kutoOobambOo said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Nouri Noriza i rasa hotel yang best banyak yang mahal. tp ada satu hotel nama dia pavilion hotel dekat2 dengan irest hotel tp nk ke pekan jalan kaki makan masa 10 minit gak. tp tak jauh sangat. pavilion hotel dekat dengan perkampungan Islam. so klu jln naik moto (disewa) kejap jer sampai. banyak kedai2 islam. tp simpang masok hotel tu pun ada kedai2 jaja islam. sila layari asia room . com, mby sana banyak pilihan. klu nk lg best cer cari homestay di Krabi.. Krabi adalah kawasan orang2 muslim..

Muna Amirah Mohamad said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Slm.kt ne korg bli pakej2 tu.dkt travel agency tu ker.apa nme

SYAM said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

korang nk snang koran ikut agen ni..murah pn murah ..aq dulu pn prgi sna ikut agen ni https://www.facebook.com/pages/JS-VAN-Tourism-Service/723028527725417